Wat is een tenenloper?

Sommige kinderen lopen voortduren op hun tenen. Zij staan niet of nauwelijks op hun hielen. Deze kinderen noemen we tenenlopers.

Met een normaal looppatroon landt de voet op de buitenzijde van de hiel. Het lichaamsgewicht verplaatst zich vervolgens naar de voorvoet en de hiel komt pas van de grond als het lichaam zich naar voren verplaatst.

Als kinderen beginnen te lopen, lopen zij vaak een periode op hun tenen. Vanaf ongeveer 2 jaar lopen de meeste kinderen echter weer op hun hielen. Loopt uw kind ouder dan 2 jaar nog steeds op de tenen, dan is het verstandig om een specialist te raadplegen.

Oorzaken afwijkend looppatroon bij kinderen

Een duidelijk oorzaak voor tenenlopen is meestal niet te vinden. Dit heet habituele tenengang (tenenlopen uit gewoonte) of ook wel idiopathische tenengang (zonder bekende oorzaak). Mogelijke oorzaken van tenenlopen zijn:

  • Tenenlopen zonder oorzaak
  • Afwijking in spieren of botten
  • Neurologisch oorzaak

Klachten afwijkend looppatroon bij kinderen

Vaak merken jonge kinderen zelf niet dat zij op hun tenen lopen, maar zijn het de ouders die het opmerken. De kinderen kunnen door het tenenlopen wat sneller vallen doordat een klein deel van de voet de grond raakt hebben ze minder balans.

Zodra kinderen ouder en zwaarder worden kunnen zij last van hun voorvoet krijgen. Dit komt doordat de voorvoet al het gewicht alleen moet dragen. Door de extra belasting kan de voorvoet breden worden terwijl de hiel juist smal blijft. Als gevolg hiervan kan het lastig zijn om een passende schoen te vinden.

Diagnose afwijkend looppatroon bij kinderen

Vaak valt het de ouders zelf al op dat het kind op de tenen loopt. De specialist zal verder uitzoeken waardoor uw kind op de tenen loopt. Dit wordt gedaan door het looppatroon van het kind te bestuderen. Daarnaast worden de rug, heup en knieën onderzocht, wordt er gekeken of er beenlengteverschil is en de spierontwikkeling normaal is. Aanvullend onderzoek kan worden gedaan in de vorm van een röntgenfoto en een gangbeeldanalyse.

Behandelingen afwijkend looppatroon bij kinderen

Niet-operatief

Bij tenenlopen hangt de behandeling af van de leeftijd van het kind, de oorzaak van het tenenlopen en hoe erg het kind op tenen loopt. Niet-operatieve behandelingen kunnen onder andere bestaan uit:

Operatief

Als een behandeling zonder operatie niet helpt kan gekozen worden voor een operatieve behandelmogelijkheid. Bij tenenlopen behoren achillespeesverlenging en kuitspierverlenging tot de operatieve mogelijkheden.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen de klachten van uw kind verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Sanne

    “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

  • format_quote

    Ervaring van Frans

    “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

  • format_quote

    Ervaring van Bart

    “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

  • format_quote

    Ervaring van Herman

    “Een lastig te peilen kwaal waar de podoloog net zo lang aandacht aan heeft besteed tot het duidelijk werd waar ik precies last van had.”

  • format_quote

    Ervaring van Stella

    “Graag wil ik u bedanken voor de toegestuurde nieuwe steunzolen, ze passen uitstekend. De zolen werden daarnaast erg snel verstuurd, al binnen drie dagen!”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Pijnlijke achillespees

  • Kromme stand van de teen

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings

  • 20 juni 2024

    Valpreventie bij ouderen

    Leer hoe podologen en podotherapeuten bijdragen aan het voorkomen van valincidenten en ontvang tips voor veilig schoeisel en een veilige thuisomgeving.

    Door Ka Ho Liu

  • 30 mei 2024

    Hypermobiliteit en fibromyalgie

    Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

    Door Roy Gieling

  • 06 mei 2024

    Het sinus tarsi syndroom

    Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

    Door Erica Last

  • 28 maart 2024

    Het inzetten van e-Health bij voetklachten

    E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

    Door Jacqueline Lakeman