Wat zijn hamertenen en klauwtenen?

De termen hamertenen en klauwtenen worden vaak door elkaar gebruikt, maar in feite zijn het verschillende afwijkingen. Bij een hamerteen is het gewricht tussen het eerste en tweede kootje gebogen en tussen het tweede en derde kootje gestrekt. Bij een klauwteen zijn beide teengewrichten gebogen en is het gewricht tussen de voet en het eerste kootje gestrekt. Hamertenen en klauwtenen kunnen in elke teen, behalve de grote teen, ontstaan.

Hamer- en klauwtenen

Hamerteen (boven) en klauwteen (onder)

Soepele en stugge hamertenen en klauwtenen

Bij hamertenen en klauwtenen wordt er onderscheid gemaakt in twee soorten: soepele en stugge. Als de teen nog maar kort krom staat, is deze nog soepel en kunt u de teen met de hand nog recht buigen. Als een teen al lang krom staat, dan wordt de teen stug. Een stugge teen met de hand recht buigen is vaak erg pijnlijk.

Oorzaken kromme stand van de teen

Hamertenen of klauwtenen onstaan doordat de be banden en pezen, die de teen doen buigen, te kort zijn geworden. In een gezonde teen is er evenwicht tussen de spieren die de teen laten buigen en strekken. Als dit evenwicht wordt verstoord, kan een hamerteen of klauwteen ontstaan.

Er is geen exacte oorzaak aan te wijzen waardoor dit evenwicht wordt verstoord. Meestal komt het door het uitvallen van de functie van de kleine voetspieren. Dit kan onstaan door oudere leeftijd, slagaderverklalking, suikerziekte, reuma of door trauma.

Klachten kromme stand van de teen

Doordat de teen krom staat, drukt de teen tegen de schoen op plekken waar dit niet hoort. Dit kan pijn veroorzaken en daarbij ontstaat er pijnlijk eelt. Het gewricht tussen het eerste en tweede kootje wordt omhoog geduwd, tegen de schoen. Door de wrijving kan een pijnlijke likdoorn ontstaan die kan gaan ontsteken.

Diagnose kromme stand van de teen

Uw specialist herkent hamertenen en klauwtenen door lichamelijk onderzoek van de voet. In sommige gevallen is het, om de oorzaak van uw kromme tenen te onderzoeken, nodig om een röntgenfoto te maken.

Behandelingen kromme stand van de teen

Niet-operatief

Niet-operatieve behandelingen voor een kromme stand van de teen zijn vooral gericht om pijn te verminderen. Behandelingen die kunnen worden ingezet zijn onder andere:

Operatief

Er zijn verschillende manieren om een hamerteen of klauwteen te opereren. Uw specialist bepaalt aan de hand van de oorzaak en de ernst van de klauwteen of hamerteen welke operatie het beste bij u past.

Vind een praktijk

Herkent u deze klachten? Onze podologen en podotherapeuten kunnen uw klachten verhelpen. Met meer dan 100 praktijken zit er altijd een Podozorg praktijk bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop om de dichtstbijzijnde praktijk te vinden.

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Bernard

  “Perfecte behandeling, had erg last van voeten, branderigheid met lang lopen of stilstaan. Voor deze klachten zolen aangemeten en sinds het begin geen last meer.”

 • format_quote

  Ervaring van Sanne

  “Vriendelijk ontvangen en heel prettig geholpen. Fijn dat er een echo gemaakt is, en dus duidelijk werd hoe erg ziek mijn pees is.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Bart

  “Dankzij de echo en rapportage van Podozorg ben ik succesvol geopereerd aan mijn voet. Ik ben nu weer volop aan het trainen om weer op topniveau te komen.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengte­verschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman