Het gevoel alsof er iets onder uw voet zit!

Wellicht bent u hier beland omdat u, net als velen, kampt met klachten aan uw hielen of voorvoeten. Het begint meestal met een subtiel vermoeid gevoel en een branderigheid in de voorvoeten. Soms leidt dit tot opmerkingen als: 'het lijkt wel of er iets onder mijn voet zit'. Soms klaagt men over hun sokken; 'het voelt of mijn sok dubbel zit!' En voor sommigen volgt er wellicht een bezoek aan de dokter waarbij de diagnose 'hielspoor' wordt gesteld!

Na een zorgvuldig onderzoek, dat onder meer palpatie en echografie kan omvatten, wordt al snel duidelijk dat hielspoor geen rol speelt en dat er geen sprake is van dubbelzittende sokken. In plaats daarvan kan de oorzaak van uw ongemak worden toegeschreven aan een aandoening die bekend staat als 'vetkamerschade'.

Deze term roept misschien vragen op, maar dit artikel heeft als doel om u te voorzien van alle inzichten omtrent schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet.

In dit artikel

In dit artikel bespreken we alles omtrent schade aan de vetkussens onder de voet. Gebruik onderstaand overzicht om direct meer te lezen over een specifiek onderwerp.

Wat is schade aan de vetkussens onder de voet?

Bij vetkamerschade zakken de kopjes van de middenvoetsbeentjes door het vetkamersysteem en komen dicht(er) bij de grond komen te liggen, kort onder het huidoppervlak (zie onderstaande afbeelding).

De 4 stadia van schade aan het vetkussen onder de voet

Er zijn 4 stadia van vetkamerschade te onderscheiden:

 • Stadium 1: De dikte van de vetkamersysteem is afgenomen, tot 50%.
 • Stadium 2: Vetkamers raken lek en er is sprake van communicatie tussen de vetkamers.
 • Stadium 3: Vetkamers sterven af. Dit stadium heet vetkamernecrose.
 • Stadium 4: Vetkamers zijn zover kapot dat de botjes direct onder de huid komen te liggen.

Schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

Het vetkussen wordt het meest belast onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes (voorste pijl) en onder het hielbeen (achterste pijl). Bij schade aan het vetkussen zakken deze structuren (rechter afbeelding) waardoor klachten ontstaan.

Wat is de oorzaak van schade aan de vetkussens onder de voet?

Precieze oorzaak onbekend

De precieze oorzaak van vetkamerschade is nog grotendeels onbekend. Het is een proces waarbij o.a. biomechanische- en omgeving factoren een rol spelen. Veroudering en/ of overbelasting spelen hierbij een belangrijke rol. Ook mensen met overgewicht, een lopend of staan beroep, verkorte kuitspieren of een korte achillespees hebben eerder last van beschadigde vetkamers.

Chemotherapie, reuma en diabetes

Vetkamers kunnen ook beschadigd raken door aantasting van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld na chemotherapie. Vetkamerschade kan ook relatie hebben met systeemziektes als reumatoïde artritis en diabetes mellitus.

Lopen op schoenen

Opvallend is wel dat vetkamerschade niet voorkomt in landen waar men meestal op blote voeten loopt. Wij lopen daarentegen al jaren op schoenen met kunststof zolen. Vooral de jeugd loopt op sportschoenen met hele dikke verende zolen. Het lijkt of dit “verwennen” van de voet een negatieve invloed heeft. Het lichaam wordt niet meer geprikkeld om het vetkamersysteem te onderhouden.

Wat is vetkamerschade?

Het vetkamersysteem bestaat uit kleine kamertjes. Door het vetkamersysteem lopen bloedvaten en zenuwen.

Hoe herkent de specialist schade aan de vetkussens onder de voet?

De uiteindelijke diagnose van vetkamerschade wordt gesteld op basis van het verhaal van de patiënt en op basis van lichamelijk en aanvullend onderzoek. Echografisch onderzoek kan meer inzicht geven. Hierbij kan de dikte en de kwaliteit van het capiton inzichtelijk gemaakt worden.

Hoe kan schade aan de vetkussens onder de voet worden behandeld?

Niet-operatieve behandeling

Het vetkamersysteem kan zich niet meer herstellen tot wat het was. Een conservatieve behandeling helpt bij de meeste patiënten. Niet-operatieve behandelingen van vetkamerschade zijn onder andere:

Oefeningen om klachten bij vetkamerschade te verminderen

Als de kwaliteit van het vetkamersysteem afneemt komen de botten dicht onder de huid te liggen en is de voet meer kwetsbaar geworden. Zo kunnen er klachten ontstaan van pezen, kapsels en zenuwen aan de onderzijde van de voet. In deze video laten wij u zien welke oefeningen u kunt doen om uw klachten te verminderen.

Lees meer over de oefeningen

Operatieve behandeling

Het herstellen van beschadigde vetkamers is niet mogelijk, maar wanneer de conservatieve behandelingen niet helpen en u veel klachten heeft, kan naar een operatieve oplossing worden gezocht.

Vind een praktijk

Heeft u vaak het gevoel alsof er iets onder uw voet zit? Misschien heeft u last van schade aan de vetkussens onder de voorvoet! Onze podologen en podotherapeuten helpen u graag om deze voetklacht te verhelpen. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt:

Vind een praktijk

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Jacqueline

  “De podotherapeuten van Podozorg zijn bijzonder prettige zorgverleners. Ik voel me gezien en gehoord.”

 • format_quote

  Ervaring van Erik

  “Mijn zooltjes zitten perfect en ondersteunen feitelijk je hele lichaam”

 • format_quote

  Ervaring van Ellen

  “Gisteren heb ik mij opgegeven voor de Vierdaagse en dankzij jouw hulp gaat het zeker goed komen met de voorbereidingen.”

 • format_quote

  Ervaring van Marieke

  “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

 • format_quote

  Ervaring van Sija

  “Na een week steunzolen dragen had ik al minder pijn. Nu gaat het super goed en kan ik weer kilometers lopen zonder pijn.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Kromme stand van de teen

 • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

 • 20 juni 2024

  Valpreventie bij ouderen

  Valpreventie bij ouderen: leer hoe podologen en podotherapeuten helpen valincidenten te voorkomen en lees tips voor veilig schoeisel en thuisomgeving.

  Door Ka Ho Liu

 • 30 mei 2024

  Hypermobiliteit en fibromyalgie

  Zorg en zelfzorg bij hypermobiliteit en fibromyalgie, met aandacht voor symptomen en de rol van de podotherapeut / (register) podoloog in de behandeling.

  Door Roy Gieling

 • 06 mei 2024

  Het sinus tarsi syndroom

  Leer alles over het sinus tarsi syndroom: oorzaken, symptomen, en behandelopties voor deze pijn aan de buitenzijde van de enkel.

  Door Erica Last

 • 28 maart 2024

  Het inzetten van e-Health bij voetklachten

  E-Health biedt geavanceerde hulp bij voetklachten, versnelt herstel en verbetert therapietrouw voor duurzame gezondheid.

  Door Jacqueline Lakeman

 • 07 maart 2024

  Voetoefeningen bij hielpijn

  Effectieve rekoefeningen bij hielpijn voor verbeterde lenigheid en klachtenverlichting, aanbevolen door voetspecialisten.

  Door Ellen Karsdorp

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen