Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

Bij sportspeciaalzaken kunt u tal van standaard sportinlegzolen vinden die geschikt zijn voor een bepaalde ondersteuning van de voet ter voorkoming van blessures. Ook op internet heeft u keuze te over. Maar weet u als leek welke sportzool u moet kiezen?

Vaak zit er een goede omschrijving bij welke zool waar geschikt voor is. Prettig is het, wanneer bij het dragen van dit soort standaard sportzolen, een blessure voorkomen kan worden.

Kiest u voor standaard- of op maat gemaakte sportzolen?

De sportpodoloog

Als sportpodoloog zie ik veel mensen die de standaardzolen geprobeerd hebben maar toch nog klachten blijven houden.

Op zoek naar de oorzaak

Een sportpodoloog is gespecialiseerd in het “opsporen” van mogelijke factoren die een blessure kunnen veroorzaken. Allereerst is het belangrijk om te weten hoe de verhouding belasting en belastbaarheid is. Is de training die u doet te belastend voor de spieren, dan kunnen er inderdaad blessures ontstaan. Met doelgerichte oefeningen kun u de belastbaarheid verhogen zodat u de belasting op een gegeven moment aan kunt. Een sportfysiotherapeut kan jou daarbij heel goed de weg wijzen.

Het dragen van geschikt schoeisel

Verder is het de vraag of het schoeisel wel geschikt is voor de sport die u uitoefent? Zijn de oefeningen die u doet wel geschikt voor de sport die u doet op een bepaalde ondergrond?

Bijvoorbeeld: een zaalvoetballer speelt op vrij dunne schoenen omdat direct contact met de ondergrond en de bal het prettigste is. Voetbalt hij op schoenen met te veel demping dan kan dit blessures veroorzaken. Traint hij zijn kracht en stabiliteit bij de fysiotherapeut op een zachte ondergrond, dan komt dit niet overeen met de ondergrond waar hij tijdens het zaalvoetballen op speelt. Dat kan de blessure dan ook niet verhelpen.

Het voettype bepalen

De sportpodoloog kan door een uitgebreid voetonderzoek bepalen wat voor een voettype iemand heeft. Ieder voettype heeft zijn voordelen en zijn nadelen.

Regelmatig zie ik het dat er bij een persoon 2 verschillende voettypes zijn (ontstaan). Wanneer er dan met 1 bepaalde sportzool wordt gewerkt, onstaan er problemen. Deze sportzool zal teveel of te weinig ondersteuning geven aan één van beide voeten. In dat geval is het verstandig om bij een sportpodoloog op maat gemaakte zolen te laten aanmeten.

Wat is het voordeel van sportpodologische zolen ten opzichte van standaard sportzolen?

Belastbaarheid van de persoon

Bij sportpodologische zolen wordt er uitgebreid gekeken naar de belastbaarheid van de persoon en welke ondersteuning het beste bij die persoon past. Door een goed voetonderzoek achterhaalt de sportpodoloog waar het probleem vandaan komt. Een statische- en dynamische afdruk laat zien waar de verschillen in belasting zitten.

Het maken van een loopanalyse

Als laatste kan een loopanalyse ook nog voor verrassingen zorgen. Heeft de sportpodoloog bijvoorbeeld een heel onderzoek gedaan en verwacht hij/zij een bepaald looppatroon; dan kan het zijn dat iemand toch helemaal anders beweegt (als compensatie) tijdens het hardlopen, wat ook de oorzaak kan zijn voor de blessure.

Het andere voordeel van het naar een sportpodoloog gaan is dat u ook preventief een analyse kunt laten maken. Een goed advies betreft belastbaarheid, schoeisel en trainingsadvies, daar komt u al snel een stuk verder mee!

Wordt uw behandeling vergoed?

Bij de meeste zorgverzekeraars betaalt u aan de (register) podoloog alleen de eventuele eigen bijdrage. Wordt uw behandeling volledig vergoed, dan betaalt u natuurlijk helemaal niets. U hoeft de behandeling dan ook niet voor te schieten, uw (register) podoloog declareert rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.

Lees meer over vergoedingen

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
 • format_quote

  Ervaring van Edwin

  “De zolen werken zeer goed. Na erg lang lopen is de pijnklacht nog een 2tje waar het zeker een 8 was.”

 • format_quote

  Ervaring van Frans

  “Mijn hielspoorklachten bleken door mijn omhoogstaande grote teen te komen. Ik kreeg uitgebreide uitleg over oorzaak en oefeningen.”

 • format_quote

  Ervaring van Jolanda

  “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

 • format_quote

  Ervaring van Xandra

  “Door een goede uitleg en wat aanpassingen van mijn voetenstand zag ik meteen m’n bekkenstand veranderen.”

 • format_quote

  Ervaring van Laura

  “Voor mij is dit de eerste keer dat ik bij het vernieuwen van steunzolen echt baat heb en verbetering merk door de goede steun.”

arrow_circle_right

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

 • Pijn onder de voorvoet

 • Hielspoor

 • Beknelde zenuw in de voorvoet

 • Pijnlijke achillespees

 • Bult bij de kleine teen

 • Kromme stand van de teen

Recente publicaties

 • 25 januari 2024

  Wintersport en voetklachten

  Tijdens de wintersport ontstaan veel voetklachten. Botbreuken, een ski-teen, neuroom van Morton en blauwe- en drukplekken zijn de meest voorkomende.

  Door Gijsbert Lalkens en Frank Henzen

 • 11 januari 2024

  Alles over beenlengteverschil

  Ontdek alles over beenlengteverschil: wat veroorzaakt het, welke klachten geeft het en hoe wordt het behandeld?

  Door Mienke van der Goot

 • 14 december 2023

  De expertise van de therapeut

  Verken de deskundige aanpak van Podozorg's therapeuten bij het behandelen van voetklachten met gespecialiseerde technieken.

  Door David Bosman

 • 16 november 2023

  De hielspoormythe

  Leer alles over de hielspoormythe: de misvattingen, oorzaken en behandeling van hielpijn, plus tips voor zelfzorg en preventie.

  Door Lisette de Graauw

 • 31 oktober 2023

  Alles over schade aan de (vet) kussentjes onder de voorvoet

  Ontdek de oorzaken, symptomen en behandelingen van schade aan de kussentjes onder de voorvoet, ook bekend als vetkamerschade.

  Door Podozorg Nederland

 • 19 oktober 2023

  Teenpijn na een onschuldig stootje

  Heeft u uw teen gestoten? Als het kapsel en de bandjes om het teengewricht niet stevig genoeg meer zijn kan een instabiel teengewricht ontstaan.

  Door Nicole Drenth